Ahad, 29 September 2013

Kimchi

Assalamualaikum

Semalam aku buat kimchi dgn kerjasama encik suami. Maybe ramai yg sudah tau Kimchi nie merupakan makanan tradisional Korea. Rasanya yg masam masin pedas menyengat nie memang jadi kegemaran suamiku tidak tau pula sejak bila. Adakah sebab suamiku berasal dari korea. Huhuhu. Kimchi nie sebenarnya berupa macam2 contohnya kimchi fried rice, kimchi soup dan sebagainya. Thats why kalau di Korea kimchi nie dihidangkan lebih kurang 3 kali sehari atau mungkin lebih. Utk sarapan pagi ada kimchi, makan tengahari pun ada kimchi dan kimchi pun ada juga utk makan malam.. ada saja kimchi nie dlm apa jua keadaan. Maklumlah makanan nie memang yg terlaris di sana. Kiranya kimchi nie sebagai pelengkap makanan lah kan. Tapi kimchi juga boleh dimakan begitu saja sambil menjilat jari sebab dia macam sejenis jeruk sayur. Emmm, belum tengok gambar ada yg sudah kecur liur nie. Hehehe. Jadi persoalannya kenapa aku dan suami tiba2 kerajinan mau buat kimchi nie? Kenapa dgn kami nie? Kenapa?

Begini ceritanya, bagi sesiapa yg biasa singgah menjenguk DHN nie mungkin pernah baca cerita aku pergi Korea bersama suami sedikit masa lalu kan? Hari pertama di sana kami ada makan kimchi. Rasanya memang sedap tapi hidangannya sikit saja dan sudah semestinya kami tidak puas makan. Lebih2 lagi encik suami. Sebenarnya boleh saja kalau mau makan banyak tapi kena bayar lebih banyak lah kan. Heheh. Kalau mau tau lebih banyak cerita kami di sana boleh tengok di sini. Jadi selepas balik dari sana encik suami nie asyik mengidam mau makan kimchi. Siang malam pagi petang asyik tanya pacik google; how to make kimchi. How? How? Huhuhu. Jadi sebagai isteri yg suka memenuhi perut suami dgn makanan feveret nya maka aku rasa bersalah dgn pacik google klu tidak cuba membuat. Dgn ketekunan aku sediakan bahan2 dan aksi potong memotong pun berlaku. Potong apa? Nanti kita tengok dlm resepinya. Bagi yg mau tau macam mana rasa kimchi nie dan mempunyai tahap kerajinan macam kami bolehlah mencuba buat ikut resepi kami yg serba senang dan ringkas nie. Iyalah bajet percubaan lah katakan tapi rasanya boleh tahan juga.

Bahan2nya
~ Napa Cabbage (ntah kobis apa kah nie. Emm sejambak kobis Napa lah. Alaaah kobis yg panjang tue. Kobis cina. Hehehe)
~ Garam
~ Air (utk larutkan garam)
~ Lobak (lobak putih boleh tapi aku ambil lobak merah, hihi)
~ Daun bawang
~ Serbuk Cili
~ Bawang putih (dlm 6 ulas)
~ Sos ikan


Cara membuatnya
~ Kobis yg sudah dicuci dan dipotong kecil2 direndamkan ke dlm air garam selama sejam atau sampai kobis layu. Ketepikan. Sambil dikacau sesekali.
~ Di dalam bekas lain masukkan bahan rempah;
*lobak yg dipotong macam batang mancis
*daun bawang yg dihiris ikut suka hati
*bawang putih yg sudah ditumbuk
*sedikit gula
*sos ikan (tak perlu banyak sekadar dapat membasahi semua bahan)
*serbuk cili ikut selera kepedasan masing2
~ Bahan2 dlm bekas tadi digaul rata.
~ Kobis yg suda layu dicuci sebanyak 2 @ 3 kali kemudian ditoskan.
~ Campurkan kobis bersama bahan rempah dan gaul sebati dgn sudu atau utk lebih sekata dan rata boleh gaulkan dgn jari jemari. (jangan lupa pakai glove sebab siapa makan cili dia yg rasa pedasnya) hehehe
~ Masukkan ke dlm bekas berpenutup dan letak dlm peti sejuk. Boleh juga dimakan serta merta dgn keterujaan yg tahap maksima tapi simpan semalaman atau beberapa malam lagi sedap sebab masam menyengat lebih terasa.


Itulah serba ringkasnya cara kami buat kimchi. Sebenarnya utk rempah yg lebih rumit buatannya ada yg campur tepung beras, boleh campur halia, bawang bombay dan daun kucai. Boleh juga campur buah epal utk gantikan gula, campurkan buah pear pun boleh. Eh tidaklah rumit sangat kan?. Apa2 hal bolehlah tanya pacik google ya. Setakat nie saja yg boleh kukongsikan. Lain kali mau juga cuba buat yg lebih komplikated, heheh. Jadi bagi sesiapa yg suka makan jeruk2 nie konfem sukakan kimchi dan anda rasakanlah sendiri kelainan jeruk org korea nie. Selamat mencuba.

Suami mau buat yg macam nie, kobis jangan dipotong katanya.
Eh yg nie sawi putih lah, eh iyakah? konfius kejap. Hihi

Tapi aku sudah terlanjur dan terlalu suka potong memotong. Maka kimchi kami lain jadinya. Padahal kami merujuk how to make kimchi yg berbeza. Patutlah tiada kesefahaman di situ. Jangan salahkan pacik google yg banyak berjasa ya. Hehehe. Tapi bagus juga dgn apa yg sudah jadi sebab kimchi nie boleh disimpan dan dimakan besok2 lagi jadi senanglah kalau keadaannya bercerai-berai macam nie, kan?
Macam nie. Inilah hasil kerjasama aku dan suami. Berliur tak? Tak? Ok takpa. Hehehe
Terima kasih kerana membaca

Tiada ulasan:

Catat Ulasan